Hyvän mielen eväät

Cheesecakepiiras

Halusin piiraan sekä juustokakkua, joten päädyin yhdistämään nämä kaksi

Aurinkoiset kesäpäivät ovat täällä! Vaikka talvesta ja lumesta tykkäänkin, niin kyllä tämä kesän läheisyys sytyttää eloon.

Kotimaisia marjoja ei vielä saa, mutta muuten kesäruuat ovat heti löytäneet keittiöön. Grillattukin ollaan jo useamman kerran. Viime viikolla tuli kehitettyä kiva lohiruoka grillissä, siinä makuja toivat soija, wasabisesaminsiemenet ja riisiviinietikka. Kunhan saan kuvat tästä niin yritän laittaa jakoon tuohon ohjeen. Vegegrillaukseen suosikki täällä on ollut misomunakoiso, oi nam.

Jälkkäripuolella kesä maistuu eniten jätskiltä, joka on ehkä yksi lemppariherkuistani. Nyt teki kuitenkin mieli juustokakkua, mutta aika oli rajallinen. Lisäksi olin haaveillut key lime pien leivonnasta, mutta minulla oli vain yksi lime – siihen olisi tarvittu kolme. Näin se sitten syntyi, limellä maustettu ja marjoilla kruunattu juustokakkupiiras. Ohje alla, olkaa hyvät 🤗.


Cheesecakepiiras

Pyöreään piirasvuokaan n.8:lle

Pohja:
150g digestivekeksejä
75g margariinia tai voita

Murskaa keksit ja sekoita muruun voisula. Painele piirasvuuan pohjalle ja reunoille. Laita uuni lämpenemään 175°C.

Täyte:
400g maustamatonta tuorejuustoa
2 kananmunaa
0,75dl sokeria
2tl vaniljasokeria
1 limen kuori raastettuna
Vajaa 0,5dl limemehua

Pese lime ja raasta sen kuoren vihreää osaa. Purista limestä mehu, itse käytin n.3rkl eli 0,45dl. Sekoita tuorejuustoa kulhossa sähkövatkaimella n. 1min. Lisää munat, sokerit ja limen mehu sekä kuoriraaste, sekoita tasaiseksi. Kaada keksipohjan päälle ja paista 40-45min. Jäähdytä ensin 1h huoneenlämmössä, sitten jääkaapissa pari tuntia (tai jos kiire n.1h pakastimessa). Koristele marjoilla ja tomusokerilla 🍓.

Advertisement

Herkullisin gluteeniton toscakakku

Helppo, pehmeä ja herkullinen toscakakku

Talven leivontasesonki starttaa oikeastaan isänpäivästä, jota juhlitaan viikonloppuna. Se tarkoittaa ehkäpä vähän tuhdimpia herkkuja ja mausteisempia makuja. Itse ajattelin leipoa tätä kakkua, vaikkei oma isä sitä pääsekään syömään. Tiedän, että iskä tykkäisi kyllä! Tätä voi leipoa tähän viikonloppuun ja toki muutenkin myös lasten kanssa, koska ohje on mallia sekoita ainekset – ei kananmunien erottelua, ei monenlaisia vaahtoja ja haastavia vaiheita 😄.

Saa leivonta toki välillä olla haastavaakin ja tykkään muussakin elämässä haasteista. Välillä tosin on tuntunut, että vähempikin riittäisi. Viime aikoina on onneksi löytynyt tasapaino – teen paljon kaikkea mitä rakastan niin töissä kuin kotona, mutta tätäkin kirjoitan sohvalla loikoillen. Olkoon tämä helppo toscakakku yksi symboli sille, että vähemmälläkin voi syntyä ihan riittävän täydellistä.

Ja vielä se tärkein: onnea kaikki isät, papat ja bonusisät! Olkoon päivänne täysi halauksista ja herkuista 💛


Gluteeniton toscakakku

Ohje (pyöreään tavalliseen piirakkavuokaan)

1 dl sokeria

0,5 dl fariini- tai kookossokeria

3,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (esim Sunnuntai)

0,5 tl ruokasoodaa

1,5 tl leivinjauhetta

1,5 tl vaniljasokeria

2 kananmunaa

2 dl kermaviiliä tai piimää

100 g voita tai margariinia sulatettuna

1) Laita uuni lämpiämään 200°C.

2) Sekoita kuivat aineet keskenään.

3) Lisää kaikki nestemäiset aineet kuivien päälle ja sekoita tasaiseksi.

4) Levitä taikina piirakkavuokaan ja paista 17-20min. Valmista sillä aikaa kuorrute.

Pinnalle

50 g voita

3 rkl tummaa siirappia

1 dl sokeria

0,75 dl kuohukermaa

2 tl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta

1 pieni pussi (50g) mantelilastuja

0,5 pss (40g) mantelirouhetta

1) Sekoita muut ainekset paitsi mantelit kattilassa ja kuumenna kuplivaksi.

2)Lisää mantelit ja keitä miedolla lämmöllä n.8-10min kunnes toscakuorrute sakenee.

3) Kaada kuorrute esipaistetun pohjan päälle ja laita vielä uuniin 8-10min 200°C.

Illanistujaisten juustopiiras

Illanistujaisten ja monien juhlien varma valinta, herkullinen juustopiiras

Tämä resepti on kehitetty aikanaan rapujuhliin, mutta testattu sen jälkeen erilaisissa illanistujaisissa. Ensimmäisen version pääjuustoa en enää muista, mutta aika pitkään se on ollut Valion Juustomestarin cheddar – juusto, jossa on mielestäni sellaista täyteläistä Alppien juuston makua. Toisena juustona on ikirakkauteni parmesaani ja kolmantena Creme Bonjourin Kreikkalainen valkosipuli. Viimeisin päätyi ohjeeseen aikanaan vahingossa, kun halusin vain käyttää jääkaapissa avattuna olleen rasian johonkin. No, tämä piiras taas todistaa, että kokeilut ja sattumat voivat johtaa kaikenlaiseen hyvään 😉.

Samoissa juhlissa olen usein tarjonnut keisarin perunasalaattia, joka pilkottaa myös tuolla alemman kuvan nurkassa. Piirakan olen koristellut minisalaatinlehdillä ja syötävillä kukilla. Niitä onneksi löytyi vielä viikonlopun venetsialaisiin kasvimaalta, mutta kaikki merkit ovat kyllä ilmassa, että kohta pihan satokausi on ohi, päivät kylmenevät ja syksyn viileys koittaa. Siispä toivotan ihania iltoja kynttilänvalossa kaikille 🙂


Juustopiiras

Pyöreään piirakkavuokaan, n.8:lle

Pohja
100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl parmesaaniraastetta
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
4-5 rkl kylmää vettä

1) Aja voi ja jauhot, leivinjauhe, parmesaani ja suola hienoksi muruseokseksi monitoimikoneella tai nypi sekaisin, mikäli sinulla ei ole sopivaa laitetta.
2) Lisää vettä vähitellen niin, että saat taikinasta kiinteän pallon. Laita n. 30min ajaksi jääkaappiin. (Itse aloitan tässä kohti täytteen valmistelut.)
3) Lämmitä uuni 200°C. Kaulitse pohja (tähän tarvitset hieman jauhoja) ja painele kevyesti piirasvuokaan. Tee haarukalla joitain reikiä taikinaan.
4) Esipaista 8-10min ennen täyttämistä.

Täyte
1 keltasipuli tai 2 salottia
1 valkosipulin kynsi
Oliiviöljyä
Timjamia
Persiljaa
Mustapippuria
2 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
100g Creme Bonjour Kreikkalainen valkosipuli tuorejuustoa
0,5 pss Valion juustomestarin cheddarraastetta
1 dl parmesaaniraastetta
Hieman suolaa (huomioi, että sitä tulee juustoista)

1) Hienonna sipulit ja kuullota niitä oliiviöljyssä. Lisää mausteet. Laita levy pois päältä.
2) Sekoita sipulien sekaan lämpimälle pannulle Creme Bonjour ja sen jälkeen kerma ja munat.
3) Kääntele lopuksi joukkoon juustoraaste.
4) Kaada piiraspohjan päälle ja paista 200°C n.25min.
Vinkki: parmesaanin voi halutessaan jättää pois sekä pohjasta että täytteestä ja laittaa täytteeseen enemmän cheddarraastetta.

Rapuillan kattaus

Tsatsiki

Vielä on grillikautta jäljellä! Tsatsiki sopii lisukkeeksi monelle kesäruualle

Elokuun puoliväli lähenee, mutta helteet jatkuvat. Vaikka alkukesä olikin viileä, on kesä silti tuntunut kivan pitkältä 🙂. Yhtenä syynä tähän varmaan se, että aloitin kesäruokakauden jo toukokuun alussa. Kesäruoka tarkoittaa minulle grillaamista ja ruokaisia salaatteja, kun kesäkeittoa lukuun ottamatta rakastamani keitot jäävät ruokapöydässä vähemmälle.

Tsatsikiahan voi syödä käytännössä lisukkeena minkä tahansa kanssa: leivällä, perunoiden kyljessä, grillattujen vihannesten/kalan/kanan kanssa, osana salaattibuffettia… Nyt kasvimaan satokauden tarjotessa kesäkurpitsaa ja yrttejä kannattaa kokeilla tätä kesäkurpitsa-halloumipihviohjetta tsatsikin kaveriksi 😊.

Sitten se, miksi osa välttää tsatsikia. Valkosipuli. Itse tykkään pienissä määrin, mutta mikäli sen määrä polttelee suuta tai saa lähipiirin ottamaan askeleen taaksepäin vielä seuraavanakin päivänä, ei kyseinen kasvis enää ole ollut mauste vaan pääraaka-aine 😅. Ohjeen valkosipulimäärä on siis maltillinen, jos kaipaat enemmän niin lisää. Vielä yksi huomio: tee tsatsiki ajoissa, mielellään ainakin tunti ennen ruokailua, koska maut tasoittuvat ja pehmenevät sen tekeytyessä.


Tsatsiki

Ohje 3-4:lle

1 prk (200g) Pirkka turkkilaista jogurttia tai muuta kreikkalaista/turkkilaista

0,5 kurkku

0,5 pieni valkosipulinkynsi = alle 0,5tl raastetta

0,75 tl sokeria

0,5 tl suolaa

1-2 tl sitruunamehua (voi myös jättää pois)

1,5 rkl hyvää oliiviöljyä

Mustapippuria myllystä

Kuivattua tai tuoretta oreganoa/tilliä/minttua riippuen, minkä kanssa tsatsikia tarjotaan

1) Pese ja raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Puristele nestettä reilusti pois, itse teen tämän painamalla raastetta voimalla kallistettua leikkuulautaa vasten. Raasta valkosipuli hyvin hienoksi sosemaiseksi raasteeksi.

2) Sekoita kurkku ja valkosipuli jogurttiin. Lisää mausteet ja oliiviöljy. Hienonna yrtit, mikäli käytät niitä tuoreena. Maista, jos yrttejä/suolaa/valkosipulia tarve lisätä tee se tässä kohti, mutta huomioi, että valkosipulin maku voimistuu tsatsikin tekeytyessä.

3) Laita jääkaappiin tekeytymään 1-4h ajaksi. Sekoita ja laita tarjoilukulhoon, koristele yrteillä. Päälle voi lorauttaa myös tilkan oliiviöljyä.

P.s. kuvassa tsatsikin kanssa näkyy kotitekoisia flatbreadeja, ohje täällä.

Saaristolaisleipä

Joulupöydän tärkeä osa ja kiva ruokalahjaidea – saaristolaisleipä

Nyt viikonloppuna kun leipaisee saaristolaisleipää säilyy se jääkaapissa aattoon… mikäli kukaan ei syö sitä salaa 😄. Itselleni tämä tumman makea herkkuleipä on yksi niitä tärkeimpiä joulupöydän osia, joita myönnettäköön kertyy vuosien mittaan lisää. Se tärkein ei muuten ole itselleni kinkku tai mikään laatikoista vaan Pohjanmaan mummun ohjeella tehty sienisalaatti, joka sopii tällekin leivälle. Joulun kalaherkuille tämä on itseoikeutettu paras kaveri.

Saaristolaisleipä on helppo leipoa, taikinaa ei vaivata. Aikaa tulee kuitenkin varata kohotuksiin ja paustoon. Ohjeen olen alunperin muokannut nauvolaisen leivän ohjeesta. Appelsiinimehua ja maidotonta margariinia käyttäen ohje on vegaaninen. Taikinaan voi lisätä pähkinöitä tai esim. karpaloita tuomaan vaihtelua. Cashew-karpalo saaristolaisleipä voin kera vasta onkin herkkua!

Ihania jouluvalmisteluja kaikille, muistakaa ottaa rennosti näinä aaltoilevina aikoina ❤.


Nauvon saaristolaisleipä

Yhteen leipävuokaan

3,25 dl piimää tai appelsiinimehua
puolikas hiiva
1tl suolaa
1dl maltaita
1dl siirappia (hieman reilustikin saa lorauttaa)
1,25-1,5dl ruisjauhoja
1dl kaura- tai vehnäleseitä
3,25dl vehnäjauhoja

Vuoan voiteluun margariinia tai voita

Paiston lopulla (n.30min jäljellä) voitelu siirappi-vesiseoksella, n. 2rkl siirappia ja 4rkl vettä.

1) Lämmitä piimä / mehu kädenlämpöiseksi, murenna hiiva nesteeseen ja sekoita.
2) Lisää maltaat, suola, leseet, ruisjauho ja siirappi. Sekoita.
3) Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Ei tarvitse vaivata. Kohota 1,5h.
4) Voitele leipävuoka ja kaada taikina siihen.
5) Paista 175°C n.2h, puoli tuntia ennen loppua voitele pinta vesi-siirappiseoksella.
6) Anna jäähtyä pieni hetki vuoassa ja nosta sitten esim. ritilälle jäähtymään.
7) Voi pakastaa, säilyy jääkaapissa n. viikon.

Ihanaa Joulunodotusta ❤

Italian sisarussämpylät

Ihana venyvä juusto paljastuu, kun nappaa yhden sisarussämpylän itselleen

Sisarukset ja jakaminen. Siitä voisin nelilapsisen lapsuuden perheen ja kolmen oman lapsen myötä tietääkin jotain 😄. Ehkä asia tiivistyy oman siskon lauseeseen, jonka hän sanoo kaksostensa lahjatoiveiden yhteydessä: ”paras, että on molemmille samanlaiset”.

Tämä herkku on tehty jaettavaksi! Pizzan makumaailman omaavat sämpylät sopivat brunssille, iltapalaksi tai vaikka keiton oheen aterialle. Täytteeksi voi tämän ohjeen helpon ’pizza margarita’ idean lisäksi laittaa, mitä nyt pizzaan muutenkin 😊. Sämpylät ovat mahtavia myös sellaisenaan ja säilyvät kotileivonnaiseksi erittäin hyvinä ja mehevinä seuraavaankin päivään.

Tällä idealla löytyy blogista myös vegaaninen nyhtöhamppareiden ohje, käy kurkkaamassa sekin 😊.


Pizzasämpylät 10-12kpl

2,5dl maitoa tai vettä

1/3 pala hiivaa

50g voita tai margariinia

1rkl oliiviöljyä

2rkl sokeria

1tl suolaa

n. 5,5dl vehnäjauhoja


• Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva, öljy, suola, sokeri ja 2,5dl jauhoista.

• Lisää taikinaan sulatettu rasva ja sekoita hyvin.

• Ota esiin vatkain taikinakoukuilla ja lisää loput jauhot vähitellen koukuilla taikinaa vaivaten, kunnes saat kimmoisan ja kulhon reunoista irtoavan taikinapallon.

• Peitä taikinakulho ja laita se lämpöiseen paikkaan (esim. mikroon luukku kiinni) kohoamaan vähintään tunniksi.

• Leivo sämpylöiksi: itse ripottelen jauhoja taikinan päälle ja otan käsin sopivia paloja pyöriteltäväksi, mutta taikinan voi myös kumota jauhotetulle alustalle ja leikata 12 palaan, joista muotoilet sämpylät. Nosta sämpylät leivinpaperoituun uunivuokaan (n. 20x25cm) lähekkäin kohoamaan n.30min ajaksi. Peitä kohotuksen ajaksi liinalla tai nosta taas mikroon tai muuhun lämpöiseen vedottomaan paikkaan.

• Kuumenna uuni 215°C.

• Paista n.15min uunin keskitasolla, voitele pinta valkosipuli-yrttiöljyllä, sammuta sitten uuni ja anna sämpylöiden olla siellä vielä n.5min jälkilämmössä.

• Nosta leivinpaperin avulla sämpylälevy jäähtymään. Halkaise levy vasta, kun se on kunnolla jäähtynyt. Nämä sämpylät säilyvät mehevinä seuraavaan päivään (jos et syö niitä), joten voit valmistaa ne hyvillä mielin jo edellisenä päivänä.

Täyte

0,5 prk Pirkka parhaat mascarponetomaattikastiketta

Basilikaa ja oreganoa, mustapippuria

N. 0,5pss Valion cheddarraastetta

• Levitä tomaattikastike sämpylälevylle, revi päälle yrttejä maun mukaan ja ripottele päälle juustoraaste.

• Laita uunin keskitasolle 200°C n. 6-8min ajaksi tai kunnes juusto on sulanut.

Herkkusämpylät jakoon!

Piparikakku – piparkakkujen pehmeä muoto

Piparkakkujen pehmeä muoto talven glögi- ja kahvihetkiin

Lapsuudesta muistan yhden ystäväni luona useampaan kertaan maistellut pehmeät piparkakun makuiset leivokset. Silloin olin niin pieni, ettei tullut mieleen pyytää reseptiä – omatoimista leivontaa tuli kyllä välillä harrastettua varsin erikoisin lopputuloksin 😅. Tuo pehmeä piparkakku on kuitenkin ollut monta kertaa mielessä ja nyt päätin tehdä sen makuista kahvikakkua.

Vaikka onkin kiva välillä panostaa leivontaan, vatkata vaahtoja ja koristella huolella on ihana myös välillä saada herkkuja tarjolle helpommalla. Torikauppias yritti viime viikolla saada minua ostamaan leivonnaisia vähän enemmän kuin aioin. Kerroin leipovani itse aika paljon, johon myyntimies totesi, että ”mutta senkin ajan voit nyt käyttää muuhun”. Tämä kakku on kuitenkin torimyyjän myyntipuheiden vastustaja, taikina syntyy noin viidessä minuutissa ilman vatkainta. Ainoa odottelu on kakun kypsymisessä ja jäähtymisessä, mutta sen ajan voikin vaikka lepäillä ja tuoksutella uunista leijuvaa joulua 😉.


Piparikakku

Isoon rengasvuokaan, gluteeniton vaihtoehto jauhovalinnalla

7 dl vehnäjauhoja tai 7,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
2,5 dl sokeria
1,5 rkl piparkakkumaustetta
1 tl kanelia
2 tl ruokasoodaa
50 g voita tai margariinia sulatettuna
1,25 dl siirappia
4,5 dl piimää

Vuokasprayta tai margariinia ja korppujauhoja, tomusokeria koristeluun

1) Laita uuni kuumenemaan 175 asteiseksi (ylä- ja alalämpö).
2) Sekoita kuivat aineet kulhossa.
3) Sulata voi/margariini. Kaada sulanut rasva, siirappi ja piimä kuivien aineiden päälle ja sekoita tasaiseksi.
4) Suihkuta kakkuvuoka vuokaspraylla tai voitele ja jauhota se (huomioi gluteenittomuus, jos tarpeen).
5) Kaada tai lusikoi taikina vuokaan. Paista alakeskitasolla n.55 min.
6) Anna jäähtyä hetki ja kumoa lautaselle.
7) Tarjoa jäähtynyt kakku sellaisenaan tai koristeltuna esim. tomusokerilla tai tomusokeri-vesiseoksella.

Joulun tuoksu kotiin on taattu tällä leivonnaisella

Hellekesän viidakkoherkku – banaanisuklaajäätelö

Kypsää banaania ja banaanifudge maitosuklaata, mikä kesäpäivän superherkku!

Hellekesistä aina haaveillaan ja nyt sellainen on totisesti täällä! Tulee jo mieleen 2010 kesä, jolloin odotin kuopusta ja pyörtyilin töihin yli +35 asteen lämpötilaan. Itselleni helpotusta tuovat läheiset järvet ja ehdottomasti jäätelöt 🙂. Järvivedet ovat tosin jo lämmenneet kovasti, mutta jäätelö on toistaiseksi pysynyt (ainakin pakastimessa) kylmänä 😅.

Paljon on keskustelua saako lämpötilasta valittaa. No, en tiedä auttaako valittaminen yleisestikään, mutta onhan tässä luonto ja monet ihmiset kovilla. Eilen lenkkeillessä huomio kiinnittyi paikoin jo halkeilevaan maahan ja hyvin kuivan metsän tuoksuun. Vähän huolettaa mustikkasadon puolesta ja sieniäkään ei taida ilman sadetta nousta. Itselläni ei oikein tule helteellä nälkä, mutta onneksi jäätelöllä voi paikata kalorivajetta 😄.


Banaanisuklaajäätelö

Ohjeella tulee noin litra jätskiä. Tämä resepti kehitetty jäätelökoneelle.

1,5dl vettä
1,5dl sokeria
2rkl tummaa kaakaota
1tl vaniljasokeria
2 keltuaista
1,5 kypsää banaania
4 dl kuohukermaa
2 riviä Pandan banaanifudge maitosuklaata raastettuna

Koristeluun samaa suklaata tai strösseliä

1) Keitä vesi ja sokeri ohueksi siirapiksi (n. 5min). Sekoita joukkoon kaakaojauhe ja anna jäähtyä hyvin.
2) Lisää siirappiseokseen vaniljasokeri ja keltuaiset sekä banaanit. Sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi ja laita jääkaappiin n. tunniksi.
3) Raasta suklaa.
4) Vaahdota kerma. Sekoita siirappibanaaniseos ja suklaaraaste vaahtoon.
5) Valmistele jäätelökone ja kaada jäätelömassa pyörimään sinne n.20min ajaksi. Kaavi pakastusta kestävään astiaan ja anna pakastua vähintään pari tuntia.

Vaniljainen raparperipiirakka

Kevätkukkia gluteenittomassa raparperipiirakassa

Raparperi on noussut isoine lehtineen aloittamaan satokautta! Somessa näkyy myös korvasieniä ja hortoilijoiden vihreitä löytöjä. Aiemmin jakamani piirakkaohje ’raparperitaivas’ onkin jo ollut kovassa käytössä. Toivottavasti se on maistunut kokeilijoille 😊. Vaihtelun vuoksi päätin kehittää reseptin myös toisenlaiseen raparperipiirakkaan ja tässä se nyt tulee. Lisäksi blogista löytyy raparperiohjeet muffineihin ja raikkaaseen kesäjuomaan.

Tämän pohja on gluteenittomana leivottuna varsin mureneva, mutta maukasta piirakka on silti. Vehnäjauhoilla pohja ei murene niin helposti, mutta jos käytät niitä alenna määrää rippusen, esim. 2,5dl. Kuvioita voi ideoida vaikka minkälaisia, geometrisiä tai sitten voi unohtaa taiteilun ja heitellä raparperit piirakkaan perinteisinä paloina. Itsehän toki tykkään taiteilla aina kun mahdollista 😂


Vaniljainen raparperipiirakka (gluteeniton)

Tavalliseen pyöreään piirasvuokaan

Pohja:

100g voita pehmeänä

1 dl sokeria

1 kananmuna

2,75 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (esim. Sunnuntai)

1 tl leivinjauhetta

1,5 tl vaniljasokeria

Täyte:

3-4 raparperin vartta

1 prk (200g) kermaviiliä

1 kananmuna

Vajaa 1 dl sokeria

1,5 tl vaniljasokeria

1 rkl vaniljakreemijauhetta (ei pakollinen)

Tee näin:

1) Laita uuni lämpenemään 200°C.

2) Vaahdota pehmeä voi ja sokeri, vatkaa joukkoon kananmuna. Lisää kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi.

3) Levitä taikina lusikan tai nuolijan avulla piirasvuoan pohjalle ja ohuelti myös reunoille, niin että täytteelle jää syvennys.

4) Valmista täyte: Sekoita kermaviili ja kananmuna sekä sokerit ja vaniljakreemijauhe kulhossa. Kaada taikinapohjan päälle. Vaniljakreemijauhe ei ole pakollinen, mutta parantaa täytteen hyytymistä ja raparperikuvio pysyy paremmin paikallaan.

5) Pese raparperit ja pilko punaiset-punavihreät osat viistosti samankokoisiksi (n.2,5cm). Vihreistä osista voi tehdä viipaleita haluamallaan tavalla. Asettele palat täytteen päälle.

6) Paista 30-32 min. Anna jäähtyä huoneenlämmössä niin, että täyte hyytyy kunnolla. Hyvää sellaisenaan, mutta kyllä jäätelöpallo tai vaniljakastike kyljessä toki toimii.

Keväisiä herkkuhetkiä!

Hasselbackan kasvisvuoka

Uunifetapasta on ollut monen lautasella, myös omallani useampaan kertaan. Tässä ruuassa onkin siitä jotain tuttua. Nyt ei kuitenkaan tarvita uunivuoan lisäksi edes kattilaa, kun kaikki ainekset kypsyvät ”yhden padan taktiikalla”. Mukana on kevään kunniaksi myös parsaa. Perunat vaativat melko pitkän kypsennysajan, mutta muuten tämä on helppo ja valmistustyön suhteen nopea ruoka.

Blogipostauksen luontiin tarkoitettu alusta on muuttunut sitten viime käytön (josta on jo aikaa, äitienpäiväreseptikin jäi jakamatta). Tätä tehdessä mietin, uskallanko painaa ”julkaise” -nappia ja miltäköhän lopputulos tulee näyttämään. Se tyypillinen ajatus, että miksi tämän(kin) on täytynyt muuttua hiipi mieleen. Mikäli näette ihan hassun blogipostauksen, joka välillä häviää ja tulee taas erinäköisenä takaisin niin tiedätte syyn 😄.


Hasselbackan fetakasvisvuoka

  • 8 keskikokoista perunaa
  • Oliiviöljyä
  • Suolaa, pippuria ja (kuivattua) timjamia
  • 1 rasia (250g) miniluumutomaatteja
  • 16 tankoa vihreää parsaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 300g fetaa
  • Tuoretta basilikaa ja tuoretta/kuivattua oreganoa

Tee näin:

  • Laita uuni lämpenemään 200°C.
  • Pese perunat hyvin. Viillä niihin ohuet viillot miltei pohjaan asti.
  • Kierittele perunat oliiviöljyssä, mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla.
  • Kypsennä perunoita n.30-35min. Valmistele sillä aikaa muut vuokaan lisättävät kasvikset.
  • Pese tomaatit ja parsatangot, poista parsoista kuiva puumainen alaosa.
  • Viipaloi valkosipulinkynnet ohuiksi viipaleiksi.
  • Laita kasvikset vuokaan perunoiden ympärille ja murenna feta päälle. Lisää basilikaa ja oreganoa ja lorauta vielä päälle hyvää oliiviöljyä.
  • Kypsennä n.20min.
  • Nauti sellaisenaan tai esimerkiksi paistetun kalan lisukkeena.

Yhden henkilön vuoka loppukypsennystä vaille!