Parsakeitto valkoisesta parsasta

Kevät ja parsa kuuluvat yhteen! Valkoisesta parsasta teen useimmiten keittoa, vaikka tykkään siitä kovasti beurre blanc kastikkeen kanssa sellaisenaankin. Voin kanssa tehtynä tämä keitto itse asiassa muistuttaa tuota yhdistelmää makumaailmaltaan. Parsakeitto on juhlava alkuruoka, mutta piristää se kyllä työpäivän lounaanakin. Ongelma vaan on, että tämä on niin hyvää ettei tähteitä oikein jää töihin otettavaksi.

Parsa on tunnetusti terveellistä, se sisältää folaatteja, antioksidantteja ja poistaa ylimääräistä nestettä ja suolaa kehosta. Siinäpä lisäsyy kokeilla tätä keittoa 😉. Terveellisyyden ja nautinnon tasapainoa voit säädellä kerman rasvapitoisuudella sekä jättämällä halutessasi voin pois ohjeesta. Kasvipohjaisella kermalla ja voin pois jätöllä ohje muuntuu vegaaniseksi.


Valkoinen parsakeitto

Ohje 4:lle alkukeittona, 2-3:lle pääruokana

500g eli nippu valkoista parsaa
2rkl oliiviöljyä
1-2 salottisipulia
1 valkosipulin kynsi
0,5tl timjamia
1 dl valkoviiniä
0,5tl suolaa
Mustapippuria myllystä
4-5 dl vettä
2tl kasvisfondia
2-3rkl sitruunamehua
2dl ruoka- tai kuohukermaa / kasvipohjaista kermaa
(2rkl voita)

Koristeluun halutessasi esim. kevyesti kypsennettyjä vihreitä parsannuppuja, herneenversoja, tuoretta timjamia ja paahdettuja siemeniä.

Huuhtele parsat, poista puumainen osa ja kuori nupusta alaspäin kevyesti. Paloittele. Hienonna sipulit. Kuullota kasviksia öljyssä pieni hetki, lisää mausteet, viini, vesi ja fondi. Keitä kunnes parsat ovat pehmenneet. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää valitsemasi kerma, sitruunamehu ja voi, mikäli haluat käyttää sitä. Jos keitto on liian paksua lisää tilkka vettä, kannattaa myös tarkistaa onko suolaa ja pippuria riittävästi omaan makuusi, lisää tarvittaessa. Kuumenna sekoitellen kiehuvaksi ja tarjoile sellaisenaan tai koristele juhlavaksi.

Vinkki: kevyesti kypsennetyt parsanuput valmistuvat keiton valmistuksen aikana, kun laitat pestyt nuppuosat kannelliseen muovirasiaan tai kattilaan, kaadat päälle kiehuvaa vettä, maustat ripauksella suolaa ja laitat kannen kiinni. Jo n. 5min riittää pehmittämään nuput sopivan syötäviksi, mutta koska vesi jäähtyy ei pidempikään aika haittaa.

Kevät lautasella
Advertisement

3 thoughts on “Parsakeitto valkoisesta parsasta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.