Glögikakku

Kasvipohjaisesti hyydytetty monia joulumakuja sisältävä glögikakku

Joulunajan perinteisiä leivonnaisia on niin paljon, että välillä täytyy ihan miettiä milloin ehtisi kokeilla jotain uutta. Tämän vuoden uuden reseptin kehittelyyn tarjoutui glögijuustokakku ilman liivatetta. Myönnettäköön, että mielikuvituksessani siintelee myös perinteisen jouluhalon versiointi – saa nähdä ehtisikö sekin täksi jouluksi.

Juustokakussa on perinteisesti keksipohja, mutta itse tykkään pehmeästä. Jouluähkyssä olevalle tämä yhdistää sopivasti maustekakun ja juustokakun eikä erillistä maustekakkua välttämättä tarvita 😊. Jos kaipaat keksipohjaa (tai et ehdi leipoa erikseen tuota pehmeää) niin kannattaa käyttää pohjaan piparkakkuja ja digestivekeksejä 50:50 suhteessa, jolloin jouluinen maku löytyy pohjastakin.

Vegegeliä löytyy jo tosi monista kaupoista ja se korvaa liivatteen. Liivatteeseen verrattuna kannattaa huomioida, että vegegeliä sisältävä vaahto ja kiille tulee levittää nopeammin pohjalle. Hyytyminen tapahtuu selvästi nopeammin.

Ohjeessa on appelsiinimehua, jonka suosittelen puristamaan itse appelsiinista. Varaisin varmuuden vuoksi kaksi appelsiinia tämän kakun leivontaan, yksikin saattaa riittää jos se on oikein mehukas. Ohjeessa kerron määrät desilitroina.

Ihania joulunodotuksen hetkiä! Jos ahdistus meinaa iskeä, kannattaa hetki miettiä mikä on itselle tärkeintä ja unohtaa muu. Jos et jaksa leipoa, lämmitä glögi kuppiin, syö valmispiparkakku ja istahda alas ❤.


Gluteeniton glögikakku

19cm irtopohjavuokaan

Pohja

0,5 dl fariinisokeria

0,75 dl sokeria

0,5 tl leivinjauhetta

0,5 tl soodaa

0,5 tl vaniljasokeria

0,5 tl kanelia

0,5 tl piparkakkumaustetta

2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta

1 dl kermaviiliä tai piimää

50g voita tai margariinia sulatettuna

1 kananmuna

(Kostutukseen 1/2 appelsiinin mehu)

1) Laita uuni lämpenemään 175°C, voitele ja jauhota vuoka gluteenittomilla korppujauhoilla.

2) Sekoita kuivat aineet ensin keskenään.

3) Sulata rasva ja kaada se kuivien aineiden päälle. Lisää myös piimä/kermaviili ja kananmuna. Sekoita tasaiseksi.

4) Kaavi taikina vuokaan ja tasoita. Paista n.30min uunin keskitasolla.

5) Anna jäähtyä hetki ja kumoa. Pese kakkuvuoka puhtaaksi ja aseta jäähtynyt kakkupohja sen pohjalle. Reunoille voit laittaa juustokakun tekemiseen tarkoitettua reunakalvoa, jos haluat erityisen siistin lopputuloksen. Kostuta pohja puristamalla sille appelsiinimehua.

Täyte

2 dl kuohukermaa

200g appelsiinituorejuustoa

200g maustamatonta tuorejuustoa

1 tl vaniljasokeria

0,75 dl sokeria

1,5 pss Vegegeliä

0,5 dl mehua appelsiinista puristettuna

0,25 tl kanelia

1) Lusikoi tuorejuustot kulhoon ja kaada päälle 1 dl kermaa. Mittaa joukkoon sokeri, vaniljasokeri ja kaneli. Vaahdota.

2) Mittaa kattilaan appelsiinimehu ja 1 dl kermasta. Sekoita joukkoon vegegel jauhe vispilällä. Kuumenna keskilämmöllä kunnes seos hivenen paksuuntuu. Sekoita nopeasti vaahdon joukkoon.

3) Kaavi vaahto appelsiinimehulla kevyesti kostutetun kakkupohjan päälle, tasoita ja laita jääkaappiin hyytymään 3-4 tunniksi. (Hetki pakastimessa ennen kiilteen lisäystä auttaa siinä, ettei kiilteeseen sekoitu yhtään vaahtoa.)

Glögikiille

2 dl glögitiivistettä

1,5 dl vettä

1,5pss Vegegeliä

1) Sekoita ainekset kattilassa.

2) Kuumenna keskilämmöllä kuplivaksi. Kun seos hieman sakenee ja kirkastuu on kiille valmis kaadettavaksi kakun päälle.

3) Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4h ennen koristelua ja tarjoilua.

Valmiina joulujuhlaan ❤
Advertisement