Joulun paras taatelikakku

Joulun kahvipöydän kuningatar ja ihana lahjaidea

Kirjoitin viskikakkureseptin yhteydessä, että taatelikakku on meillä se joulun tärkein kakku. Tänä vuonna olen leiponut niitä jo neljä plus minikakkuja myyjäisiin. Pari teen vielä joululahjoiksi ja toki yhden omaan joulupöytään. Jotain reseptin käytöstä kertonee, että muistan sen ulkoa 😂. Ohjeen olen saanut v.2004. Olen muokannut sitä hieman jo silloin saatuani sen ja usein teen kakun nykyään gluteenittomana.15v tekee tästä jo mielestäni perinneleivonnaisen meidänkin pöydässä, omaan lapsuuteni jouluun tämä ei erityisesti kuulunut.

Varsinkin kauniita kakkuvuokia käyttämällä taatelikakku toimii erinomaisena ruokalahjana. Tällaisena yltäkylläisyyden aikana on vaikea enää keksiä ihmisille lahjoja ja siksi leipomukset tulevat itselle usein mieleen – en halua täyttää kenenkään nurkkia turhalla krääsällä. Omien lastenkin kohdalla tuntuu, että paras olisi, jos he saisivat lahjoiksi lupauksia yhteisestä ajasta, vaikkapa leffakäynnin kummien kanssa lisätavaran sijaan. Totuus on, että toivelistalta löytyy kuitenkin toistaiseksi enemmän materiaa, enkä henno siihen noine omine ajatuksineni puuttua.

Joskus myös mietin, miten ruokalahjoihin, tauluihin tai kutomiini villasukkiin suhtaudutaan – niissä ei ole blingblingiä, ei suosikkibrändien logoja, eikä isoa hintalappua. Toivottavasti niistä näkyy kuitenkin lämpö ja rakastavat ajatukset. Niitä me nimittäin kaikki tarvitsemme.


Taatelikakku

Isoon kruunuvuokaan

2,25 dl vettä

1 pss Pirkan pehmeitä taateleita

1,5 dl sokeria

0,5 dl fariinisokeria tai kookossokeria

1,5 tl kanelia

1 tl piparkakkumaustetta (esim. Meira)

200 g voita tai margariinia

2 kananmunaa

3 rkl kermaa/piimää

3,5 dl vehnäjauhoja tai vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

1 tl soodaa

1) Laita uuni lämpenemään 175°C ja voitele sekä korppujauhota vuoka. (Jos teet gluteenittomana, käytä gluteenittomia korppujauhoja.)

2) Mittaa vesi ja sokerit kattilaan. Lisää sinne taatelit, kaneli ja piparimauste. (Voit halutessasi puolittaa taatelit.)

3) Keitä miedolla keskilämmöllä sekoitellen, kunnes taatelit pehmenevät.

4) Nosta kattila pois kuumalta levyltä, lisää voi/margariini. Kun rasva on sulanut soseuta seos sauvasekoittimella.

5) Lisää kananmunat yksitellen, sekoita voimakkaasti vispilällä.

6) Lisää kerma/piimä.

7) Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Sekoita vain sen verran, että saat tasaisen taikinan.

8) Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista n.1h.

Anna jäähtyä hetki ennen kumoamista lautaselle.

Taatelikakku tuo joulun ❤
Advertisement