Juhannusbrita

Juhannustaikojen ja kimppujen kukat kakunkoristeena

Kesä, mansikat ja juhannus. Ei siinä kohtaa välttämättä ole väliä sataako, paistaako vai tarvitaanko pilkkihaalaria, kun tämä mansikkainen britakakku kannetaan pöytään. Kakku on saanut inspiraationsa koivuista ja ahomansikoista mökkitien varrella. Kuten suurin osa leipomuksistani, on tämäkin gluteeniton. Keittelin itse väliin raparpericurdia, mutta kaupan valmis sitruunacurd käy tähän myös oikein hyvin. Jos teet tahnan itse, valmista se ensimmäisenä jääkaappiin jähmettymään.

Vaikka muuten kesämuistot ainakin omassa mielessäni ovatkin varsin aurinkoisia, juhannusmuistoihin liittyy grillaamista vesisateessa, huopiin käärittyjä viluisia lapsia (koska uimaan on toki päästävä vaikka räntää tulisi), mölkkyä villatakeissa ja auton lämpömittarista otettu valokuva +5°C 😂. Jotain taianomaista Suomen suvessa kuitenkin on, koska noistakin hetkistä päällimmäisenä mielessä on hyvä tunnelma, ilo ja läheisten hymyt. Tänä vuonna on lupailtu aurinkoa – piti ennuste tai ei niin Ihanaa Juhannusta kaikille 😘.


Juhannusbrita

Ohje n.10:lle (joskin kerran 5-henkinen perheeni huitaisi kakun kerralla, mutta se oli vahinko 😂)

Pohja

225g margariinia tai voita

1,75dl sokeria

3 keltuaista + 1 kananmuna

3dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta

2,5tl leivinjauhetta

1,25dl maitoa

Marenki pohjan päälle

3 valkuaista

2dl sokeria

50g tummaa suklaata

1) Kuumenna uuni 175°C.

2) Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Sekoita joukkoon keltuaiset ja kananmuna vatkaten, muista ottaa valkuaiset talteen marenkiin.

3) Mittaa joukkoon kuivat aineet ja maito. Sekoita nopeasti tasaiseksi.

4) Vatkaa valkuaiset vaahdoksi (huom! pese vatkaimen osat taikinan ja marengin välillä), lisää sokeri vähitellen n.0,5dl kerrallaan koko ajan vatkaten, kunnes sinulla on napakka valkoinen ja kiiltävä vaahto.

5) Sulata suklaa joko vesihauteessa tai mikrossa 30-45s kerrallaan välillä sekoittaen.

6) Vuoraa leivinpaperilla joko 3 erikokoista kakkuvuokaa (itselläni oli 25cm, 20cm ja 15cm) tai tee pohjat haluamasi kokoisena leivinpaperoiduille pelleille. Yksinkertaisinta on toki tehdä uunipellillinen, jonka vain halkaisee paiston jälkeen keskeltä. Tuolloin saat 2-kerroksisen suorakulmaisen kakun.

7) Levitä vuokiin / pellille ensin pohjataikina ohueksi tasaiseksi kerrokseksi. Levitä sen päälle marenki. Lopuksi valuta lusikalla sulaa suklaata ympyröiksi marengin päälle. Voit kuvioida suklaata ja marenkia esim. haarukalla. Paista pohjia 20-25min, kunnes marenki halkeilee rapeana. Alla kuva paistetuista pohjista.

Täytteet

2,5dl kuohukermaa vaahdotettuna (makeutukseen 2rkl sokeria ja 1tl vaniljasokeria)

0,5-1l tuoreita mansikoita puolitettuina

Raparpericurd

1 keskikokoinen (punainen) raparperin varsi

75g voita

1dl sokeria

1tl vaniljasokeria

0,5dl sitruunamehua

1 kananmuna

1) Pese ja viipaloi raparperi ohuiksi viipaleiksi. Punertavasta raparperista tulee kiva pinkkiin taittava sävy.

2) Sekoita ainekset kananmunaa lukuunottamatta kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi ja sekoittele keskilämmöllä, kunnes raparperi hajoaa liemeen.

3) Jäähdytä seos (alle 70°C). Sekoita sitten joukkoon kananmuna. Lämmitä seosta matalalla keskilämmöllä koko ajan hämmentäen, kunnes se sakenee. Kaada purkkiin ja laita jääkaappiin jähmettymään.

Täyttäminen

Nosta suurin pohja kakkuvadille lastoja apuna käyttäen. Lusikoi päälle kermavaahtoa sekä raparpericurdia. Asettele päälle mansikoita. Nosta keskisuuri pohja päälle ja toista täyttäminen, nosta päälle pienin pohja ja koristele lopulla vaahdolla, mansikoilla sekä syötävillä kukilla ja villivihreillä kuten poimulehdellä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.