Syreenijuoma ja syreenigranita

Luonto on alkanut tarjota parastaan

Syreenin kukkien odotus alkaa itselläni heti, kun lumet sulavat. Liila ja violetti ovat lempivärini ja rakastan syreenin tuoksua. Ehkäpä asiaan vaikuttaa myös se, että lapsena kiipesin aina pihamme kippuraoksaiseen syreeniin istumaan ja katselemaan ohikävelijöitä tai lukemaan. Olin kuitenkin aikuinen, kun sain tietää, että kukat ovat syötäviä. Monta vuotta oli siis tullut käveltyä onneni ohi tai istuttua sen päällä.

Sellaisenaan kukilla voi koristella salaatin tai kakun, mutta parhaimmillaan syreenin aromi on siirapissa, uutetussa syreenijuomassa ja siitä tehdyssä granitassa. Granita on aivan ihana makujen puhdistaja aterian väliannoksena tai sitten raikas minijälkkäri pidemmän kaavan illallisella. Jäätelökonetta tai mitään ihmeellistä ei tarvita – toisin kuin sorbettia tehdessä tätä ei tarvitse edes sekoitella jäätymisvaiheessa. Valkoiset kukat ovat kaunis koriste, mutta näihin muihin herkkuihin kannattaa valita liilaa, valkoisesta saatava juoma kun on ruosteen ruskeaa väriltään eikä oikein houkuttele 🙂

 


Syreenijuoma

Ohje n.1l tiivistettä

1-1,5 litraa syreenin kukintoja

1l keitettyä vettä 

3,5dl sokeria

12g sitruunahappoa

1) Liota syreenin kukintoja kylmässä vedessä, jotta ötökät ja pölyt irtoavat. Huuhtele lävikössä ja laita kulhoon tai kattilaan. 

2) Keitä vesi kiehuvaksi ja kaada kukintojen päälle. Anna jäähtyä hetki ja peitä sitten kannella ja laita jääkaappiin vuorokaudeksi-kahdeksi uuttumaan.

3) Sekoita uuttuneeseen mehuun sokeri ja kuumenna kiehuvaksi niin, että sokeri liukenee. Älä keitä pitkään. Kun mehu on vähän jäähtynyt, ota siitä n.1dl kuppiin ja sekoita tähän osaan sitruunahappo. Sekoita neste takaisin koko mehuannokseen.

4) Pullota puhdistettuihin lasipulloihin. Jos olet ensin liottanut pullot ja sitten kuumentanut ne 110 asteisessa uunissa 5-15 minuutin ajan, mehun pitäisi säilyä jääkaapissa jopa kuukausia. Laimenna vedellä tai kivennäisvedellä makusi mukaan. Kivennäisvedellä laimennettuna tämä juoma toimii mainiona alkoholittomana alkumaljana eli mocktailina.

 

Syreenigranita

Ohjeella n.10 pientä väliruoka-annosta

2dl syreenijuomaa

3dl vettä

0,5dl sokeria tai 2rkl vaalea siirappia

Sekoita ainekset keskenään. Jotta sokeri sekoittuu tasaiseksi niin itselläni on tapana käyttää kiehautettua vettä. Periaatteessa granitan voi tehdä ilman tuota sokerilisäystäkin, koska syreenijuomatiiviste on sen verran makeaa.  Olen kuitenkin huomannut, että mitä makeampi, sitä kuohkeampi ja pehmeämpi granita tulee. Anna jäähtyä hetki ja laita sitten pakastusrasiassa pakkaseen vähintään yön yli. Raavi granita tarjoilulasiin haarukan avulla.


Advertisement

One thought on “Syreenijuoma ja syreenigranita

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.